History

Neuadd Bro Derfel was originally erected in 1927 as ‘The Pavilion’ - specifically as a home for Llandderfel Eisteddfod. The Neuadd was a simple building with a steel frame structure and made out of timber and zinc. It was decided to use the building as a village hall in the 1980’s and in 1986 a management committee was formed to run the hall.
By 2007 the building had deteriorated and was in poor condition and measures were needed to improve matters. In 2007 a successful application was made to the Mantell Gwynedd Galluogi Fund to commission Pensel to undertake a feasibility study into re-developing the Hall, and so started the long road of securing a better community resource for local residents. The feasibility report noted that the original structure was not suitable for up-grading and that it would be more cost-effective to demolish the original building and replace it with a new building. Plans were drawn up by the architect Selwyn Jones of Pensel that met the local needs. Following this, the Committee worked with Lindsey Ellis-Edwards, Gwynedd Council Rejuvenation Officer to develop the project through further consulting with the local community and forming funding applications to fund the new Hall which would cost almost £600,000. Funding was secured through local fund-raising initiatives and the generosity of a number of sponsors. Neuadd Bro Derfel Management Committee would like to acknowledge the generosity of these sponsors, namely The Big Lottery Fund, Welsh Government, Gwynedd Council (Mantell Gwynedd, Galluogi Gwynedd, Cartrefi Cymunedol Gwynedd), Snowdonia National Park Authority (Cronfa Arbrofol Eryri Sustainability Fund), Magnox Trawsfynydd Site, The Community Foundation in Wales, the Dulverton Trust and Scottish Power Renewables
The Committee were pleased to be able to appoint Williams Homes (Bala) Ltd. a local construction company to build the new hall during 2012. The building is an eco-building e.g. timber frame, glaster render (re-cycled glass mixed with lime), no use of chemicals such as formaldehyde, biomass pellet boiler, solar panels to heat water, PV panels to produce electricity, 3 bicycle locking racks (Sheffield style) and a rain-porous ‘eco-grid’ car park made from re-cycled plastic. It is a building that is exceptionally well insulated (Energy Performance Certificate Band A).